Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Κάλεσμα για αγώνα κατά του ναζισμού




                                                                   « Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν ».
                                                                                    Σοφοκλής, Αντιγόνη,στιχ. 523
Συνάδελφοι,
στην οικονομική εξαθλίωση του λαού μας προστέθηκε εδώ και καιρό η ναζιστική απειλή. Γέννημα της οικονομικής κρίσης, οι οπαδοί ρατσιστικών και φασιστικών πεποιθήσεων καθορίζουν , μαζί με την τρόικα, την ατζέντα της καθημερινότητας μας με τις βίαιες, παράνομες και αντιαισθητικές δράσεις τους.
   Το Σχολείο και η Παιδεία αποτελούν το ανάχωμα ,το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει τις ναζιστικές συμπεριφορές,  που  ακυρώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Ένα από τα καθήκοντα του  καθηγητή είναι με το παράδειγμά του, να μεταλαμπαδεύσει την αντίσταση στον αυταρχισμό και τη μισαλλοδοξία, την αλληλεγγύη σε αυτούς που στοχοποιούνται ( όπως συνάδελφοί μας στην Ξάνθη και στη Χίο), την υποστήριξη των μαθητών που διώκονται από συμμαθητές τους- θιασώτες του ναζισμού.
   Σε αυτή τη μάχη κανείς δεν πρέπει να βαδίζει μόνος του. Καλούμε τους συναδέλφους να παραδειγματιστούν από τους ένδοξους προγόνους μας και να συνδράμουν την προσπάθεια της ΕΛΜΕ για τη δημιουργία ομάδας εκπ/κών κατά του ρατσισμού - ναζισμού  και να καταθέσουν  σκέψεις,  προτάσεις καθώς και υλικό για την ανάληψη πρωτοβουλιών στα σχολεία μας.
Συνάδελφοι,
η φωνή του εκπ/κού δεν πρέπει να φιμωθεί ούτε  μέσα ούτε έξω από το σχολείο. Το  Δίκαιο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι απελευθερωτικοί αγώνες των λαών, η επιστήμη,  η τέχνη, η ποίηση, η αλήθεια δεν είναι "πολιτικές" αποστροφές που... απαγορεύονται στην τάξη. Είναι το αντίδοτο, που έχουμε στα χέρια μας, για το φασισμό.
     Σε μια φοβισμένη οικογένεια, σε μια φοβισμένη κοινωνία, η δική μας αντίδραση είναι επιβεβλημένη.   

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
Γεωργιόπουλος Βασίλειος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
Ξανθάκης Σωτήριος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου