Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Καταγγέλλουμε τον «Εθνικό Κοινωνικό Διάλογο» για την Παιδεία ως προσχηματικό

Στις 12 Ιανουαρίου έγινε η πρώτη απόπειρα γα δημόσια συζήτηση  από το υπουργείο  στο πλαίσιο του «Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου» για την Παιδεία.
Μια ματιά να ρίξει κανείς σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Ειδικά σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, θα καταλάβει ότι η κυβέρνηση με το πρόσχημα  του διαλόγου επιδιώκει να κρύψει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, την υποχρηματοδότηση, τις κλειστές δομές εκπαίδευσης (ολοήμερα, τμήματα ΕΠΑΛ) και γενικότερα την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Μιλάνε για διάλογο τη στιγμή που έχουν ξεκαθαρίσει πως «οι όποιες αλλαγές θα κινούνται μέσα στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν καθοριστεί και που έχουν επιβληθεί από την ίδια την οικονομική κρίση».  Έχουν δεσμευτεί από την υπογραφή του 3ου μνημονίου ότι «...σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν έως τον Απρίλη του 2016 την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011» σύμφωνα «... με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ».
Αυτό μεταφράζεται σε νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, αύξηση του διδακτικού ωραρίου για τους εκπαιδευτικούς, μεγαλύτερα εμπόδια στη δημιουργία τμημάτων στα ΕΠΑΛ, προώθηση της απλήρωτης εργασίας-μαθητείας για τους μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης και φυσικά επιτάχυνση της αντιδραστικής αξιολόγησης με βάση τις ανάγκες της αγοράς.
Μιλάνε για διάλογο τη στιγμή που συνεχίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων στην εκπαίδευση.(να θυμηθούμε το «νέο σχολείο» της Διαμαντοπούλου και το νόμο 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου για το Λύκειο).
Στόχος του διαλόγου είναι να υπάρξει από την πλευρά μας αποδοχή και συναίνεση στην υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Άλλωστε η εμπειρία από τους μέχρι τώρα κοινωνικούς διαλόγους και από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας δείχνει πως τίποτα καλό δεν κέρδισε η εκπαίδευση, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Αντίθετα προωθήθηκαν αντιλαϊκές αλλαγές με μικρότερες αντιδράσεις.
Δεν συναινούμε! Δεν γινόμαστε συμμέτοχοι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, τα εργασιακά μας δικαιώματα, που φορτώνει και αλλά βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε αγωνιστική ετοιμότητα για να ακυρώσουμε τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούν στην εκπαίδευση. Οργανώνουμε την πάλη μας!

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος

Γεωργιόπουλος Βασίλειος
Ο Γ. Γραμματέας

Ανδρουλιδάκης Ιωάννης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου