Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Ψήφισμα για το προσφυγικό

Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι κυνηγημένοι από τους βομβαρδισμούς της Δύσης, τα  απολυταρχικά καθεστώτα, τη φονταμενταλιστική φρίκη και ξεριζωμένοι από την ακραία φτώχεια και την «ανάπτυξη» των πολυεθνικών, παλεύουν να περάσουν τα σύνορα για να έλθουν  στην Ευρώπη. Δίνουν  έναν αγώνα επιβίωσης και αναζητούν μια ζωή με ειρήνη και αξιοπρέπεια. Χιλιάδες απ’ αυτούς, πνίγονται στα παράλια της Μεσογείου, και ειδικά  στο Αιγαίο. Όσοι καταφέρνουν, ωστόσο,  να φτάσουν στα ευρωπαϊκά κράτη ζωντανοί, έρχονται αντιμέτωποι με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φασιστικές-ρατσιστικές επιθέσεις, την αστυνομική βία και την κερδοσκοπία ή αντιμετωπίζονται σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, έτοιμο για εκμετάλλευση. Ας μην ξεχνάμε ότι στη Αγγλία οι πόρτες των σπιτιών  που διαμένουν πρόσφυγες βάφονται με κόκκινο χρώμα, ενώ στη Δανία ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει την κατάσχεση των τιμαλφών των προσφύγων. Αυτά στην «πολιτισμένη» Ευρώπη.
Παρ’ όλη την υποκριτική επίκληση ενός δήθεν ανθρωπισμού, οι ηγέτες της Ευρώπης επικεντρώνονται στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και στην αύξηση του στρατού και της Frontex. Στόχος τους να μη μολυνθούν από τον  «ιό» της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Γι αυτό καταφεύγουν στις απελάσεις, στις επαναπροωθήσεις και   στον τεχνητό και αυθαίρετο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών.  Φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται κατάκτηση η frontex,  τα κέντρα κράτησης, τα  «hot spots» και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Ευρώπη-φρούριο αποκαλύπτει  το πραγματικό της πρόσωπο.  Η  σημερινή Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με εκείνην του Διαφωτισμού και των  μεγάλων επαναστάσεων.
Ο Φράχτης του Έβρου δεν αποτελεί μόνο το σύμβολο του αποκλεισμού, της δαιμονοποίησης του «ξένου» και της «προστασίας» της  εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αποτελεί μια βασική  αιτία  των πνιγμών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αφού  αναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθήσουν  επικίνδυνους θαλάσσιους δρόμους για το πέρασμα στον ευρωπαϊκό  «παράδεισο». Και όμως υπήρχε η λύση: να μεταφέρονται με ασφάλεια,   με πλοία και με αεροπλάνα, αφού πρώτα θα ταυτοποιούνται  στην Τουρκία, στις χώρες προορισμού τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά  την ολοκλήρωση του φράκτη οι πνιγμοί στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί δραματικά. Το βέβαιο είναι πως οι αριθμοί θα αυξάνονται, αφού τίποτα  δεν μπορεί να σταματήσει αυτούς που αγωνίζονται για επιβίωση και για  μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Δεν πρέπει, όμως, ως  κοινωνία να συνηθίσουμε σε νούμερα. Προχθές 43, εχθές 26, σήμερα 37. Αύριο ποιοι; Και τελικά πόσοι;Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί μπροστά στο θάνατο… Όσο παραμένει όρθιος ο φράχτης, καθώς και οι νέοι φράκτες που κτίζονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τα  κλειστά σύνορα, η ελληνική κυβέρνηση  και η Ε.Ε  είναι συμμέτοχοι στις  δολοφονίες χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα παράλια της Μεσογείου, στα νερά του Αιγαίου, μέσα στα βυθισμένα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων.
 Ελεύθερη μετακίνηση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
 Ελεύθερη πρόσβαση στα σχολεία για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών
Ιατρική φροντίδα για όλους
 Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης
 Ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο
 Η αλληλεγγύη μας να γκρεμίσει τον φράχτη στον Έβρο και όλους τους φράχτες στην Ευρώπη 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Γεωργιόπουλος Βασίλειος
Ο Γ. Γραμματέας
Ανδρουλιδάκης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου