Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την Παράσταση διαμαρτυρίας της 2/9/2016

Την Παρασκευή 02/09/2016 η Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας μαζί με το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στους Διευθυντές ΔΔΕ & ΔΠΕ Μεσσηνίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, για επικοινωνιακούς λόγους, του Υπουργείου Παιδείας.
Αφού με επιχειρήματα αντικρούσαμε την απαράδεκτη εγκύκλιο, που εξέδωσε  στις 23/8/2016 με τη μορφή του «εξαιρετικά επείγοντος» με τίτλο «Προγραμματισμός άμεσων ενεργειών προς τοποθέτηση εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες» το Υπουργείο Παιδείας, ζητήσαμε και πετύχαμε να μην ολοκληρωθεί η κοινή συνεδρίαση που προέβλεπε η παραπάνω εγκύκλιος. Επίσης πήραμε την διαβεβαίωση του Διευθυντή ΔΔΕ Μεσσηνίας ότι θα εφαρμοστούν τα ισχύοντα προεδρικά διατάγματα και οι συνάδελφοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τροποποιητική δήλωση (η τοποθέτηση των συναδέλφων με απόφασή του είναι εντελώς προσωρινή, προκειμένου να μην περιφέρονται άσκοπα στην Διεύθυνση) μετά την ολοκλήρωση και ανάρτηση των κενών και οι τοποθετήσεις θα γίνουν στη συνέχεια με σειρά μορίων από το ΠΥΣΔΕ.
Κατά την Παράσταση διαμαρτυρίας καταθέσαμε το παρακάτω κείμενο διαμαρτυρίας:
«   Η έγκαιρη κάλυψη των κενών αποτελεί πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στα τελευταία  μνημονιακά χρόνια εμφανίζονται διάφορες «λύσεις» για το πρόβλημα αυτό: συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση ωραρίου, υποχρεωτικές μετακινήσεις, αύξηση αριθμού μαθητών στην τάξη, περικοπές μαθημάτων…, βαφτίζοντας όλα αυτά «μεταρρυθμίσεις», ξεχνώντας βέβαια την από κάθε άποψη ορθή λύση, που είναι οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ανάλογοι με τις συνταξιοδοτήσεις και με τα πραγματικά κενά.
   Προφανώς λόγω επικοινωνιακής τακτικής, η κυβέρνηση αποφάσισε μέσα στο Καλοκαίρι  να προχωρήσει σε επικίνδυνους ελιγμούς για την «κάλυψη» των κενών όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Έτσι ανάγκασε τους διευθυντές να συμπληρώσουν πίνακες από την άδειά τους, όπου και αν βρισκόταν, να εκτιμήσουν μόνοι τους τα κενά και κάλεσε να γίνουν οι τοποθετήσεις με την έναρξη του σχολικού έτους.
   Θεωρούμε επικίνδυνη αυτήν την τακτική γιατί υποβαθμίζει το ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων, το ρόλο των ΠΥΣΔΕ, παραβλέπει κατά προκλητικό τρόπο τα προβλήματα που θα προκύψουν από λανθασμένες εκτιμήσεις και κυρίως από την ρευστή κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Η ίδια η νομοθεσία προβλέπει αλλαγές δηλώσεων των μαθητών στις επιλογές τους! Επίσης οδηγεί σε μείωση της αξιοπιστίας των όποιων τοποθετήσεων, τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα των οποίων επέβαλε και ελέγχει το εκπαιδευτικό κίνημα.   
   ΟΣΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ (ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ) ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ  ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ  ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!
Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΓΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ!»


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Γεωργιόπουλος Βασίλειος
Ο Γ. Γραμματέας

Κουφόγιαννης Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου