Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ψήφισμα – Αλληλεγγύη στους εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Νάξου

Αλληλεγγύη στους εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Νάξου
Διεκδικούμε τη δικαστική τους δικαίωση!
           
          H Γενική Συνέλευση της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας εκφράζει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή του στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του 2ου Γυμνασίου Νάξου που έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο για να δικαιωθούν, μετά από 8 χρόνια δικαστικών διώξεων.
Συγκεκριμένα, σε σχολικό περίπατο του 2ου Γυμνασίου Νάξου σε παρακείμενο χωριό το 2009, μαθητής του σχολείου τραυματίστηκε θανάσιμα από ασυντήρητο τέρμα ποδοσφαίρου στο προαύλιο του εν λειτουργία δημοτικού σχολείου της περιοχής.
Εκτός από τη φοβερή οδύνη για την απώλεια ενός παιδιού, σχεδόν όλος ο Σύλλογος, οι 14 δηλαδή συνοδοί καθηγητές/καθηγήτριες και η Διευθύντρια του σχολείου, συνεχίζουν να περνούν ένα πρωτοφανή Γολγοθά, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τις διαδοχικές ΕΔΕ, τις πολύχρονες δικαστικές διώξεις (με αποτέλεσμα την οικονομική τους αφαίμαξη), αλλά και την ψυχική καταρράκωση από μια ψυχοφθόρο διαδικασία διασυρμού από μέρος της τοπικής κλειστής κοινωνίας.
Στη δίκη (2013-14) που έγινε στο Πρωτοδικείο Νάξου, σε κοινωνικές συνθήκες κανιβαλισμού τηλεοπτικού reality διαρκείας, όλοι οι συνάδελφοι καταδικάστηκαν πρωτόδικα για συλλογική ευθύνη σε «Ανθρωποκτονία εξ αμελείας άνευ συνειδήσεως» (10 μήνες με αναστολή οι 14 συνοδοί καθηγητές και 20 η Διευθύντρια του γυμνασίου), και καταδικάστηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος Παιδείας (20 μήνες) και ο Πολιτιστικός σύλλογος που είχε τοποθετήσει το τέρμα στο σχολείο (20 μήνες). Στη συνέχεια, το Εφετείο Σύρου (2016) εξάντλησε την αυστηρότητά του στους εκπαιδευτικούς βγάζοντας την ίδια ομαδική καταδικαστική απόφαση, ενώ αθώωσε πανηγυρικά όλους τους άλλους κατηγορούμενους για την ευθύνη του ασυντήρητου τέρματος.
Κάποιοι από τους συναδέλφους συνεχίζουν με πείσμα τον αγώνα τους για να αποκαταστήσουν το άδικο και την υπόληψή τους, έχοντας προσφύγει στον Άρειο Πάγο, όπου θα κριθεί η υπόθεσή τους στις 16 Μαΐου 2017. Η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη όλων μας πρέπει να είναι δυναμική, γιατί στη θέση τους μπορεί εν δυνάμει να βρεθεί οποιοσδήποτε Σύλλογος, συνάδελφος ή συναδέλφισσα.
Θεωρώντας μεγάλης σημασίας την εργασιακή διάσταση αυτού του ζητήματος που αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας (σχολικοί περίπατοι, εκπαιδευτικές επισκέψεις, πολυήμερες εκδρομές, κ.λπ.), ζητάμε από την ΟΛΜΕ:
1)    να καλύψει συνδικαλιστικά-νομικά-οικονομικά τους συναδέλφους, όπως έχουν άλλωστε ζητήσει με αίτημά τους (13-12-17),
2)    να απαιτήσει τη δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας ότι δε θα υπάρξει καμία περαιτέρω πειθαρχική ή υπηρεσιακή δίωξη (ψήφισμα ΓΣ Προέδρων, 2014),
3)   να απαιτήσει από το Υπουργείο τη νομική κάλυψη από την υπηρεσία όλων των εκπαιδευτικών, όχι μόνο όταν συνοδεύουν μαθητές/τριες σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός του σχολείου, αλλά και εντός του σχολείου, του οποίου οι χώροι δε φροντίζουν οι υπεύθυνοι να λειτουργούν πάντα με ασφάλεια (θέση της ΟΛΜΕ από το 2ο Συνέδριό της, 1985),να αναδείξει τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας απέναντι σε έναν κλάδο που σηκώνει ακάλυπτος πολύ μεγαλύτερα βάρη από όσα του αναλογούν.
Ταυτόχρονα, καλούμε ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ να εκδώσουν ψηφίσματα συμπαράστασης και να οργανώσουν κινητοποίηση αλληλεγγύης στις 16 Μαΐου στον Άρειο Πάγο. Επειδή αυτό το σοβαρό θέμα αφορά προσωπικά κάθε εκπαιδευτικό, και είναι ανεπίτρεπτο και άδικο να πληρώνουν οι εκπαιδευτικοί τις ελλείψεις και τις αστοχίες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, διεκδικούμε την αθώωση και τη δικαίωση των συναδέλφων.
Σε διαφορετική περίπτωση και παρά το ό,τι έχουμε επίγνωση της παιδαγωγικής σπουδαιότητας των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε τους συναδέλφους/ισσες όλου του κλάδου να απέχουν από το να συνοδεύουν σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικές δραστηριότητες, για να διαφυλάξουν την εργασιακή αλλά και την ψυχική τους ασφάλεια (ψήφισμα Γεν. Συνέλευσης Προέδρων ΕΛΜΕ, 2014).





Ο Πρόεδρος


Γεωργιόπουλος Βασίλειος
Ο Γ. Γραμματέας


Κουβάτσης Θεοδόσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου